Letecké fotografie mnoha obcí a zajímavých míst
Ze - Vzduchu
 

     Hlavním a nejdůležitějším zdrojem pro mě byly stránky www.funfly.cz odkud je čerpáno a zde umístěný návod na výrobu vyhřívaných rukavic, který se již na stránkách nenachází, ale zde si ho můžete stáhnout v originále. Jelikož mám krosnu od Nirvany a ta má zdroj napětí cca 17V, bylo třeba původní schéma malinko pozměnit, protože ne všechny součástky na něm uvedené by toto napětí zvládly.
 
 
     Takže jsem poupravil původní schéma zapojení, kde jsem pouze přidal IO 7812, který pro samotný regulátor dodává napětí 12V, avšak rukavice pracují na napětí přímo z hlavního zdroje. K tomuto jsem malinko poupravil i plošný spoj, každý jistě trochu pochopí a kdo ne, ten se jistě zeptá :-). 
 
     Další věcí, kterou jsem jenom pozměnil, bylo použití jiného odporového drátu. (jen pro objasnění pár vzorečků: P=U*I I=U/R, každý jistě pochopí, že P = výkon, U = napětí, I = proud a konečně R = odpor, nezapomeňte, že rukavice jsou zapojeny paralelně). Takže jelikož se nám zvětšilo napětí, tak jsem zvětšil velikost odporu drátu, použil jsem drát o odporu 9,879 ohm/m. Při tomto vychází výkon rukavic necelých 33Wattů a proud 1,82 A. (jen opět poznámka, z dostupných informací jsem zjistil, že rukavice od Nirvany mají cca 24W a např. rukavice od výrobce Gerbings cca 22W, takže jsem mých 33W považoval za více než dostatečné :-))
 
     Po nakoupení potřebných součástek jsem se dal do práce. Vyrobil plošný spoj, osadil jej součástkami dle schématu osazení. Těch pár dírek na víc je samozřejmě pro obvod 7812. Nakonec jsem to celé uložil do vzhledné krabičky, vyrobil ještě propojovací kablíky, zdroj – regulátor a regulátor – rukavice, použil jsem pro spoje konektory CINCH no a bylo hotovo. Teď jen již zapojit a odzkoušet. Dobré je si při pájení dát pozor na dostatečné spoje, aby Vás to nepotrápilo jako mě a nehledali jste dlouho, kde že je chyba :-). Místo chladiče, jsem použil kousky měděného plíšku a to je asi tak Vše co mě prozatím napadá k regulátoru. 
 
     Po regulátoru přišla druhá část a to výroba rukavic. Rukavice jsem použil obyčejné pletené, a dle původního autora co nejtenčí. Spojil jsem odporové dráty (prodávají se bohužel jen po metrové délce) a uložil jsem je do silikonové bužírky (ta vydrží dostatečné teplo a nerozteče se). Jenom malá poznámka, dejte si pozor na důkladné spojení odporových drátů, aby se neměnil celkový odpor. To byla další věc, která mě nejvíce potrápila. No a nakonec přijde řada pro šikovné švadlenky, já to vyřešil s pomocí od mojí maminky, která mi celý dvoumetrový drát přišila pěkně na rukavice asi po centimetrových vzdálenostech. No a je hotovo, jak vidíte v základu na tom nic není a teď se jen těšit z toho krásného zimního poletování. 
 
     Jen pro upřesnění, celková investice byla někde mezi 300,- až 400,-Kč, plus pár chvilek volného času a nakonec ten krásný pocit, když si člověk něco vyrobí sám. 
 
 
      Jelikož doba od prvního sestrojení rukavic postoupila dál a rukavice vyrobili i jiní, tak bych rád poukázal na rukavice od Daniela Trochty, hezky popsáno na těchto stránkách, kdy Dan použil odporový drát Losi od firmy NKT Cables (dá se objednat na dobírku u pí. Zajícové). A dále odporový drát všít do rukavic jako Dan.
 
     Moje rukavice se již rozpadly, tak jsem si objednal také odporový vodič Losi 6,5 a pustím se do nových rukavic, kdy použiji můj původní regulátor, který funguje velmi dobře.
 
     A zde pár obrázků prvních rukavic a i jak vypadá regulátor uvnitř. Kvalit původního autora se nevyrovná (doufám, že se mi nikdo nebude posmívat), ale hlavní je, že funguje.
 
vyhřívané rukaviceregulátor
 
 
 
vyhřívané rukavice -detailschema_zapojeni_predelany vnitřek regulátoruPlosny_spojPlosny_spoj_predelanyschema_osazeni_soucastkamischema_zapojeni_original